Home Nieuws Wattsun® als energievoorziening voor de weegbrug in Friesland

Wattsun® als energievoorziening voor de weegbrug in Friesland

Haarsma Groep heeft middenin het Friese weiland stroom nodig. Eigenaar Tjeerd Haarsma legt uit hoe de Wattsun Dock en Pack uitkomst bieden.

Haarsma Groep powered by Wattsun
Energievoorziening voor weegbrug in Friesland

Op het depot van Haarsma Groep in het Friese Herbaijum rijden iedere dag vrachtwagens af en aan. De lading die de vrachtwagens komen storten bestaat altijd uit dezelfde inhoud: natte grond. Om bij te kunnen houden hoeveel grond er op het terrein bij en af gaat, gebruikt het familiebedrijf een weegbrug die draait op de Wattsun Dock en Pack. Eigenaar Tjeerd Haarsma legt uit hoe hij het batterijsysteem inzet.

Recyclen van grond

Haarsma Groep is een bedrijf in grond-, weg- en waterbouw, maar ook in transport en in grondstromen. Op het depot in Herbaijum wordt natte aarde gelost om te drogen, legt Tjeerd uit. Zijn vader richtte het bedrijf 46 jaar geleden op, maar inmiddels heeft hij het stokje overgenomen. “Zodra het droog is kan de grond klaargemaakt worden voor hergebruik. Zo recyclen we de grond op een duurzame manier, bijvoorbeeld voor bouwprojecten.”

Hoeveel ton weegt een vrachtwagen?

Voordat de vrachtwagens hun lading komen lossen of wegbrengen, moeten ze over de weegbrug. Dit is een platform op weghoogte, waarop het gewicht van voertuigen kan worden bepaald. “Dit geeft ons direct inzicht in onze tonnen”, vertelt Tjeerd. “De Wattsuns zijn verbonden met de weegbrug. Zodra de chauffeur met zijn vrachtwagen op de brug staat drukt hij op het icoontje van lossen of laden. Vervolgens wordt automatisch het volle gewicht opgehaald.”

Geen stroomnet? Geen probleem

Tjeerd kwam twee jaar geleden in aanraking met Wattsun. “Voor ons is het heel belangrijk dat we hier batterypacks hebben staan. We hebben hier logischerwijs geen toegang tot stroom en een aggregaat vonden we geen optie. Het handige aan de Wattsuns is dat je ze na een werkdag makkelijk oppakt en achterin je busje zet. ‘S ochtends sluit je ze vervolgens weer aan met de stekker en alles werkt weer. Zo simpel is het.”

Toegevoegd aan bestelling