Home Nieuws Batterij vs. aggregaat

Batterij vs. aggregaat

Een aggregaat of een batterij? Gebruik jij wel eens een accu generator? En twijfel je nog of een batterij voor jou een goed alternatief is? Wij hebben de meest gebruikte aggregaten getest en vergeleken met het batterijsysteem van Wattsun. We hebben gekeken naar gebruiksgemak, duurzaamheid en kosten.

Plug & play met Wattsun
Batterij vs. aggregaat

De testresultaten zijn vastgelegd op beeld en vergeleken met informatie van fabrikanten en gebruikers. Wil je weten wat de verschillen zijn tussen het aggregaat dat jij gebruikt en het batterijsysteem van Wattsun? Neem dan contact op met een van onze specialisten, dan maken wij een berekening op maat.

In het eerste deel van deze blog kijken we naar de verschillen in gebruiksgemak en duurzaamheid tussen een aggregaat en een batterijsysteem. In deel 2 van onze blog, die binnenkort verschijnt, gaan we dieper in op de kostenbesparing.

Het verschil in gebruiksgemak

Zowel het aggregaat als het batterijsysteem van Wattsun is zeer geschikt voor gebruik op locatie. Beide leveren 230 volt en zijn te verplaatsen. Een aggregaat is een generator die elektriciteit produceert doordat de verbrandingsmotor fossiele brandstoffen als diesel en benzine omzet in stroom. De Wattsun is een lithium-ion-accusysteem waarin elektriciteit kan worden opgeslagen om later te gebruiken, waardoor je altijd over stroom beschikt wanneer je het nodig hebt.

Een aggregaat starten is niet eenvoudig. Om te beginnen moet het aggregaat op een stabiel horizontaal vlak geplaatst worden, als hij te schuin staat kan dit problemen opleveren. Vervolgens moet, voordat het aggregaat gebruikt kan worden, het oliepeil en het benzinepeil gecontroleerd zijn. Daarna kan de procedure om de motor te starten beginnen. Dit gaat in een aantal stappen: eerst het benzine kraantje opendraaien, de choke opendraaien, de motorschakelaar op ON zetten, dan zachtjes aan de repeteerstarter trekken en uiteindelijk als de motor begint warm te lopen: de choke weer geleidelijk aan dichtdraaien.

Sla de handleiding van een aggregaat er maar op na: het staat vol met waarschuwingstekens, er is gevaar voor verbranding en de volgorde van de handelingen is van groot belang. Kortom: een tijdrovende klus en voor zowel de leek als de ervaren gebruiker best een gedoe. Daarnaast is het aggregaat een log en zwaar apparaat. Een kleine generator weegt al snel 43kg! Dit maakt het installeren van je stroombron een zwaar karwei en in je eentje haast niet te doen.

Het Wattsun batterijsysteem is een totaaloplossing. Plug & play. Als gebruiker zet je het batterijsysteem eenvoudig aan door de aan/uit-knop kort ingedrukt te houden. Plug de stekker van je elektrisch apparaat in het stopcontact van de Wattsun en je hebt direct stroom. De Wattsun is zo ontwikkeld dat een module niet meer dan 17kg weegt. Hierdoor is het product snel en makkelijk te verplaatsen en overal inzetbaar.

Tanken of stapelen

Een bekend probleem van veel generatoren is dat je geen idee hebt hoe lang je nog gebruik kunt maken van je stroomvoorziening. Is de brandstof op dan moet je het aggregaat eerst uitschakelen voordat je kunt tanken. Het grote nadeel daarvan: je moet al je elektrische apparaten uitzetten. Erg zonde als je werkzaamheden stil komen te liggen.

Meer capaciteit voor jouw werkzaamheden? De werkduur van het batterijsysteem verleng je eenvoudig door de modules te stapelen. Hiermee vergroot je de batterijcapaciteit. Zo neem je voor elke klus de gewenste hoeveel energie mee. Wisselen kan zelfs tijdens gebruik zonder dat je de stroom uit hoeft te schakelen. Je werkzaamheden komen dus nooit meer stil te liggen.

Stille stroom of lawaai

Een aggregaat maakt enorm veel lawaai. Het gemiddelde aggregaat produceert al snel 90 decibel aan geluid. Dit komt door de verbrandingsmotor. Absoluut niet prettig om naast te werken en in veel gevallen zorgt het voor geluidsoverlast bij anderen, waar je niet op zit te wachten.

De Wattsun Dock en Wattsun Pack zijn haast geruisloos; je hoort alleen de ventilator, waardoor jij ongestoord je werkzaamheden kunt uitvoeren.

Groene stroom of fossiele brandstof

Uitstoot.. Bij het gebruik van een aggregaat zorgt de verbranding van diesel of benzine voor veel uitstoot van Kooldioxide (CO2), Stikstofoxide (NOx) en Roet (PM). Deze enorme uitstoot is samen met mobiele werktuigen verantwoordelijk voor maar liefst 10%van de geheleluchtvervuiling in stedelijke gebieden. Werken in de buurt van een generator staat garant voor veel overlast door stank en lawaai, ook voor anderen. Dit maakt de werkomgeving erg ongezond.

Batterijen, zoals de Docks en Packs van Wattsun, kunnen vooraf geladen worden met groene stroom. Ze veroorzaken geen uitstoot en de werkomgeving is een stuk schoner. Je kunt deze stroomvoorziening dus ook moeiteloos binnen gebruiken. Daarnaast hoef je geen meters lange kabels van locatie naar locatie te leggen. Je kunt de Wattsun Dock direct neerzetten waar je de stroom nodig hebt. Laad je de batterij met grijze stroom, dan stoot je tussen de 10 en 17 keer minder CO2 uit dan met een aggregaat. Laad je de batterij met groene stroom op, dan werk je volledig emissievrij!

Onderhoud van aggregaat en een batterij

Waar een batterij maar heel weinig onderhoud nodig heeft, dien je een aggregaat zeer regelmatig te onderhouden. Zo moet de motorolie van een generator al binnen honderd uur worden vervangen. Een vervelend klusje waarbij je het beste een olieafzuigapparaat gebruikt, en je de oude olie op een verantwoorde manier moet opvangen en afvoeren. Het oliefilter is na 200 uur aan vervanging toe. Ook luchtfilters en brandstoffilters moeten bij regulier gebruik jaarlijks worden vervangen. Bijkomend nadeel is dat het onderhoud tijd kost. Dit kun je natuurlijk uitbesteden, maar dat heeft als gevolg dat je je aggregaat een aantal dagen niet in kunt zetten en dat de onderhoudskosten flink oplopen.

Het innovatieve batterijsysteem van Wattsun heeft weinig onderhoud nodig. Zolang je de behuizing af en toe reinigt en twee keer per jaar de stoffilters schoonmaakt, heb je weinig omkijken naar de Wattsun Dock en de Wattsun Pack. Wel is het belangrijk om een batterij tot ongeveer 50% op te laden voordat je de module voor langere tijd opbergt. Zorg daarnaast voor een droge opbergruimte met een omgevingstemperatuur tussen de 15 °C en 25 °C.

Toegevoegd aan bestelling